TYPEN NEUSCORRECTIES

Grote en kleine correcties

Wij vinden dat de mooiste resultaten zijn te bereiken via een “open benadering”. Dat betekent dat er onderaan de neus een klein sneetje komt in het tussenstukje tussen beide neusgaten (de columella). Dit sneetje geeft aanleiding tot een klein littekentje, dat na een aantal maanden nog amper zichtbaar is. In het begin zijn alle littekens rood, en moet ze minstens een half jaar tegen de zon worden beschermd.

Verdere littekens liggen aan de binnenzijde van de neusgaten, evenals hele kleine steekopeningetjes (in geval van noodzaak tot breken van de neus) opzij van het harde gedeelte van de neusrug (de neusbotjes). Op deze manier kan de huid worden losgemaakt en opgetild van het kraakbeen en het bot van de neus, en kan de chirurg met beide handen als een beeldhouwer aan de neusstructuren werken. Via die weg kan ook de inwendige neus eventueel worden gecorrigeerd.

Aan het eind van de ingreep worden de wondjes gesloten met dunne oplosbare hechtdraad, die dus niet hoeft te worden verwijderd. Ze vallen vanzelf uit. Er worden meestal lintgaasjes en tampons geplaatst die er na 2-4 dagen uit mogen. Daarvoor kom je dan terug. Dan wordt meestal ook het gipskapje vervangen voor nog een week (in geval van een neus die is gebroken). Dat kapje moet dan nog een weekje blijven zitten. U heeft dus in totaal 10 dagen een gipskapje, en dat is ook meestal de tijd dat je “blauwe ogen” kan hebben plus zwelling. Die periode moet u ook niet teveel fysieke inspanningen leveren. Na 2 weken mag u fysieke arbeid uitbreiden zoals (normaal) fietsen en tillen, na 4 weken mag u voorzichtig wat hardlopen, en na 6 weken is alles meestal geheeld.

Lees hieronder over diverse typen neuscorrecties. Staat de neuscorrectie waar je interesse in hebt niet beschreven of wil je aanvullende informatie, stel je vragen dan gerust via de contactpagina of neem telefonisch contact op.

Neustipversmalling coor

Neustip versmallen

Kleine neuscorrecties

Neustipcorrectie

Een neustip kan smaller worden gemaakt door de kraakbeentjes die onder de huid gelegen zijn (en dienen om de neusgaten bij inademing open te houden) naar elkaar toe te hechten.

Daarvoor wordt een sneetje gemaakt onderaan de neus halverwege beide neusgaten. Deze ingreep kan goed onder plaatselijke verdoving. De hechtingen in de huid zijn oplosbaar. Het is verstandig een aantal dagen rust in acht te nemen, en na 2 weken mag je de inspanningen uitbreiden. Na 4 weken mag er gesport worden.

Zie figuren Neustipversmalling voor en na of bekijk hier meer voor en na foto’s.

Neusvleugelcorrectie

Als de basis van de neus versmald moet worden, dan kan dat zonder sneetjes, maar met kleine insteekopeningen. Een blijvende hechting wordt dan tussen beide neusvleugels via de boven lip gelegd om zo de neusvleugels meer naar elkaar toe te hechten.

Wanneer ook het neusgat moet worden verkleind, of de contour van de buitenzijde van de neusvleugel, dan moet er een deel huid worden weggesneden (figuur Neusvleugel litteken).

Dat gaat altijd met een littekentje gepaard dat ik de groeve ligt tussen neusvleugel en bovenlip (figuur Neusvleugel versmalling rechts). De eerste maanden is zo’n litteken altijd rood, waarbij de kleur geleidelijk aan minder opvallend wordt.

Bekijk hier de kosten van kleine neuscorrecties.

Neusvleugel litteken

Neusvleugel versmalling rechts

Kleine neuscorrectie

Een inwendige benadering zoals hierboven beschreven, doen we eigenlijk alleen in het geval van hele kleine bobbels op de neusrug. Dit kan soms onder plaatselijke verdoving, evenals kleine aanpassingen aan neustip of neusvleugels. Met andere woorden, als het bot niet moet worden gebroken kunnen we een kleine neuscorrectie uitvoeren. Daar is dan geen algehele anesthesie bij nodig, en dat scheelt in de kosten.

Grote neuscorrecties

Wanneer de neusbeenderen betrokken worden in een neuscorrectie en de neusbotjes moeten worden gebroken, dan praten we over een grote neuscorrectie. Overigens kan er ook zonder dat het bot gebroken wordt sprake zijn van een grote neuscorrectie, bijvoorbeeld als de neusrug verlaagd wordt in combinatie met veranderingen aan de neuspunt.

Voor een grote neuscorrectie is wel algehele anesthesie nodig en zult u vooraf worden beoordeeld door één van onze anesthesisten om te bezien of u lichamelijk (hart en longen voornamelijk) veilig onder narcose kan. Een neuscorrectie kan goed in dagopname plaatsvinden, hetgeen betekent dat u geen nacht in het ziekenhuis hoeft te verblijven.

Bobbel voor

neusbobbel verkleinen

Grote neuscorrectie

Neusverkleining

Onder neusverkleining worden verschillende ingrepen verstaan. Een neus kan te lang zijn (van voorhoofd naar neustip), een neusrug kan te hoog zijn en een bobbel vertonen (zie figuren Bobbel voor en na), een neusrug kan te breed zijn, of een tip kan te breed zijn…. waardoor je het gevoel hebt dat de neus niet in het aangezicht of bij je profiel past.

Daarom is een computersimulatie belangrijk om jouw wens, en de daarbij horende chirurgische techniek goed af te stemmen.

Meestal zal voor een neusverkleining ook een deel van de benige neusrug moeten worden weggehaald, wat neerkomt op het gecontroleerd breken van de neusbotjes. Daarom is hier narcose voor nodig. Het herstel geschiedt dan ook iets langzamer dan bij een kleine neuscorrectie. Meestal 2-3 dagen tampons, 10 dagen gipskapje en geen inspanningen, na 4 weken pas sporten, en na 6 weken zijn contactsporten toegestaan.

Bekijk hier meer voor en na foto’s van neuscorrecties.

Scheve neus rechtzetten

Als een scheve neus door de benige neusbotjes wordt veroorzaakt dan krijgen we die niet recht gezet zonder de botjes opnieuw te breken (zie figuren Scheve neus voor en na). Daar is algehele narcose voor nodig en geldt dezelfde nazorg als voor het verkleinen van de neus.

Bij een scheve neus kan ook het inwendige gedeelte, of het neustussenschot scheef staan. Dat kan aanleiding geven tot neusverstopping aan één of aan beide zijden. Daar moet dan ook een tussenschotscorrectie aan te pas komen.

Dat kan betekenen dat de Zorgverzekeraar een deel van de kosten vergoedt. Dat zullen wij voor u bekijken en indien mogelijk met de Zorgverzekeraar regelen.

Heb je vragen over een type neuscorrectie, stuur dan een bericht via de contactpagina of neem telefonisch contact op via 06-13321551 (Dr. Ingels) of 06-16756517 (Dr. van Heerbeek).

Scheve neus voor

neus rechtzetten

Scheve neus na

Neus rechtzetten

Wij zijn aangesloten bij: