Preservation rhinoplastiek (neuscorrectie)

Preservation Rhinoplastiek

Wat is Preservation Rhinoplasty?

Sinds een aantal jaren is vooral in het buitenland een techniek voor neuscorrecties in opkomst, onder de naam “Preservation”. Hierbij wordt zogezegd “spaarzaam” te werk gegaan, en dat klinkt altijd goed want voorzichtig. Zoals met elke “nieuwe” benadering kleven er voor- en nadelen aan deze werkwijze. De manier op zich is overigens niet nieuw, maar men heeft een aantal chirurgische handelingen onder de naam Preservation geschaard. De revival is vooral te danken aan een aan populariteit winnend instrument om het bot van de neus te modelleren: de Piëzo-zaag.

Uitwendige of inwendige benadering

In de afgelopen tientallen jaren werd neuschirurgie vooral via een uitwendige benadering uitgevoerd. Met deze benadering wordt er onderaan de neus, in het middenstukje (of columella), een klein sneetje werd gemaakt. Langs die weg kon de huid worden losgemaakt van de kraakbeentjes van de neustip, en verder worden opengeklapt over de neusrug heen. Deze techniek heeft als grote voordeel dat alle structuren die veranderd moeten worden goed zichtbaar zijn. Bij een endonasale benadering zie je buiten de neus geen sneetjes (dus ook niet aan de onderzijde) omdat die allemaal aan de binnenkant van de neus liggen. De huid moet echter evengoed worden losgemaakt van de onderliggende kraakbeentjes en botjes om die te kunnen aanpassen en veranderen. Daarbij is de zichtbaarheid voor de chirurg duidelijk beperkter.

Preservation

Zoals de naam uitdrukt kan men “spaarzaam” zijn op verschillende niveaus, van neusrug tot huid. Nieuw is dat echter niet, want we staan op de schouders van gerenommeerde chirurgen ten tijde van WOI. Door het grote aantal oorlogsslachtoffers nam de Plastische chirurgie toen een grote vlucht, en experimenteerde men reeds met Preservation-technieken. 

Preservation dorsum

Preservation dorsum, of neusrug: wanneer men nu over Preservation techniek praat, dan bedoelt men vooral de preservatie, het intact laten van de neusrug. Men kan in geval van een benig-kraakbenige bobbel, de neusrug op 2 manieren verlagen (de bobbel of hump verwijderen). Enerzijds kan men met beiteltjes het bot en kraakbeen verwijderen door weg te tikken. Dat geeft echter benige scherpe opstaande randen (ook wel Open Roof genoemd omdat het slijmvlies eronder onbeschermd is) die door het breken van de neusbotjes weer naar elkaar toe moeten gedrukt worden (sluiten van de open roof). Het neusdorsum moet dus opnieuw worden gereconstrueerd. Anderzijds kan men wiggetjes bot aan de basis van de neus verwijderen, waarbij de verder onaangeroerde neusrug (vandaar de term preservation) naar beneden kan worden geduwd. Hiervoor zal ook het tussenschot lager moeten worden gemaakt omdat de neusrug anders zou terugveren.

Omdat bij Dorsal Preservation de onaangetaste neusrug naar beneden wordt gedrukt, is deze techniek niet voor elke patiënt geschikt. Een te brede neusrug bijvoorbeeld zal niet kunnen worden gecorrigeerd met de “push down” of “let down” techniek.

Preservation huid (endonasaal)

Wanneer in de zichtbare huid van de neus geen sneetjes komen (de endonasale benadering) dan wordt deze gespaard en kan dat ook Preservatie worden genoemd.

Preservation neustip

Bij een inwendige benadering blijft de stevigheid van de neustip meer intakt. We spreken ook wel over projectie van de neustip en daarmee wordt bedoeld: de afstand tussen neustip en het vlak van het aangezicht. Soms steekt de tip van de neus te ver uit (teveel projectie) en is het juist de bedoeling van de chirurgie om de neustip te laten zakken.

Piëzo

Piëzo is een methode om met ultrasone trillingen (geluid dus) haarscherpe snedes in het bot te maken (amper botverlies) en met behoud van de weke delen. Hierbij wordt het slijmvlies onder het bot dus niet beschadigd. Hiermee ontstaan er duidelijk minder blauwe blekken en zwelling na de ingreep. Piëzo aanzetstukken zijn in verschillende vormen te krijgen, variërend van zaagjes in alle mogelijke hoeken, boortjes, raspjes, etc.

Neuscorrectiespecialist

Bij de Neuscorrectiespecialist, beschikken we (als 1 van de weinigen) over een Piëzo-apparaat. Vooral voor de neusrug zien wij hier mooie indicaties, zowel voor de klassieke als voor de preservation (dorsal spare) neusrugcorrectie. Wanneer ook de tip aanpassingen behoeft, hetgeen vaak het geval is om de tip in harmonie met de neusrug te brengen, heeft een uitwendige benadering tevens zijn meerwaarde bewezen. Wij menen dat wij de voordelen van beide technieken in een fraai concept hebben verenigd: het sparen van de neusrug door middel van Piëzo, en het modificeren van de neustip met de uitwendige benadering. Echter zullen wij per patiënt een inschatting maken welke combinatie van de vele verschillende technieken, die binnen de neuschirurgie inmiddels toegepast worden, het meest geschikt is. Immers, iedere neus is uniek voor ons.

Kijk voor onze resultaten op Instagram (Neuscorrectiespecialist)

of maak een vrijblijvende afspraak via www.neuscorrectiespecialist.nl (tel: 085 7604727)

dr. Koen Ingels en dr. Niels van Heerbeek