Open of gesloten techniek bij een neuscorrectie?

close up of woman nose

Er zijn verschillende technieken die gebruikt kunnen worden bij een neuscorrectie, waarbij de open en gesloten techniek de twee voornaamste benaderingen zijn. Het belangrijkste verschil tussen beide technieken ligt in de manier waarop de chirurg toegang krijgt tot het interne weefsel van de neus tijdens de operatie. In deze blog leggen we meer uit over de verschillen tussen de open en de gesloten techniek.

Open techniek

Bij een open techniek komt er een klein sneetje in het stukje huid tussen de neusgaten. Dit stukje huid wordt ook wel columella genoemd. Daar komen ook de oplosbare hechtingen en ontstaat een klein littekentje. Dat ziet eerst een paar weken rood, maar na een paar maanden trekt dit weg en is er amper nog iets zichtbaar. 

De voordelen van een open techniek zijn:

  • De chirurg kan met beide handen preciezer werken
  • De afwijking komt duidelijker in beeld voor de chirurg
  • Vooral afwijkingen van de neustip kunnen beter worden gecorrigeerd dan bij een gesloten techniek

Gesloten techniek

Bij een gesloten techniek worden de incisies aan de binnenkant van de neus gemaakt. Hierdoor liggen alle littekens aan de binnenzijde van de neus.

De voordelen van een gesloten techniek zijn:

  • Geen zichtbare littekens aan de buitenkant van de neus
  • De hersteltijd is misschien iets korter (hooguit paar dagen) vergeleken met de open techniek

Wanneer wordt welke techniek gebruikt?


Wij kiezen doorgaans liever voor een open techniek, omdat we de resultaten beter vinden en het littekentje verwaarloosbaar is (zie onze resultaten op Instagram). Soms is echter een gesloten techniek handiger en ook daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Als er bijvoorbeeld alleen een bobbel op de neusrug moet worden verwijderd, dan is een gesloten techniek soms voldoende. Bij Neuscorrectiespecialist houden we in alle gevallen rekening met jouw wensen en wij hebben met beide benaderingen veel ervaring.