• Neuscorrectiespecialist neuzen header

NEUSVERKLEINING

Wat is een neusverkleining?

↓ Direct naar voor-/nafoto’s ↓

Onder neusverkleining worden verschillende ingrepen verstaan. Een neus kan te lang zijn (van voorhoofd naar neustip), er kan sprake zijn van een “haakneus”, een neusrug kan te hoog zijn en een bobbel vertonen, een neusrug kan te breed zijn, een tip kan te plomp zijn, of de neusvleugels en neusbasis kunnen te breed zijn… Het kunnen allemaal afwijkingen zijn die, apart of in combinatie, je het gevoel geven dat je neus niet bij je aangezicht of bij je profiel past omdat hij “te groot” is. Het is van groot belang om een goed chirurgisch plan te kunnen maken, dat je je wensen zo precies mogelijk beschrijft. We kunnen je daarbij helpen door middel van een 3D computersimulatie.

Interesse in een neusverkleining?
Arts die een neusverkleining uitvoert.

Mogelijkheden

Afhankelijk van de structuur die we moeten verkleinen (versmallen?, verlagen?, verkorten?) zal er dus een grote of kleine ingreep plaatsvinden. Dat houdt meestal in dat een grote ingreep narcose (algehele verdoving of anesthesie) nodig heeft, terwijl een kleine ingreep in vele gevallen onder plaatselijke verdoving kan uitgevoerd worden. Een neus kan echter niet tot in het oneindige (of volgens een irreële wens) worden verkleind. Beperkende factoren zijn de (dikte van de) huid, en de functie van de neus waarbij de inademing gegarandeerd moet blijven. Wij zijn tenslotte ook KNO-artsen.

Neusrugcorrectie

Ook wel neusbrugcorrectie genoemd. Meestal dient de neusrug lager te worden gemaakt (bobbel) om beter in het profiel van het aangezicht te passen, in relatie tot voorhoofd, wangen en kin. Omdat de “bobbel” bijna altijd ook een benig deel is zal er bot moeten worden verwijderd. De neusbotjes worden dan gecontroleerd gebroken. Deze ingreep dient onder narcose te worden uitgevoerd, en valt onder een grote neuscorrectie.

Haakneus

Hiermee wordt vaak de combinatie van een bobbel op de neusrug en een hangende neustip bedoeld. Wordt ook wel eens oneerbiedig vergeleken met een “heksenneus”. Een correctie hiervan is vergelijkbaar met neus(b)rugcorrectie en daarvoor is tevens narcose nodig.

Versmalling neus

Versmallen kan op verschillende niveaus nodig zijn. Als het benige deel wordt versmald worden de neusbotjes naar elkaar toe gedrukt (soms wordt er een deel verwijderd). Dit gebeurt onder narcose en is een grote neuscorrectie. Als enkel de neustip dient te worden versmald, dan kan dat veelal onder plaatselijke verdoving en wordt daarmee een kleine neuscorrectie genoemd. Een combinatie van versmallen van de neusrug (benige deel) en de neustip gebeurt vaak in combinatie om de harmonie te behouden (of te verkrijgen).

Verkorten neus

Het kan voorkomen dat de neus in relatie tot de afstand tussen voorhoofd en kin te lang lijkt. Een computersimulatie kan dit helpen vaststellen. Er bestaan operatieve technieken om de neus korter te laten lijken. De neustip kan bijvoorbeeld iets worden opgericht. Daarbij moeten we steeds opletten dat er niet teveel “inkijk” in de neusgaten ontstaat. Omdat dit complexe chirurgie is, waarbij nogal wat (kraakbenige) structuren moeten worden aangepast, wordt dit meestal ook een grote neuscorrectie onder narcose genoemd.

Neustip verkleinen

Met verkleinen van de neustip wordt meestal een versmalling bedoeld. De neustip bestaat uit gepaarde kraakbeentjes die van vorm veranderd kunnen worden. Zie daarvoor neustipcorrectie. Een versmalling van de neustip kan onder plaatselijke verdoving en is daarmee een kleine neuscorrectie.

De behandeling

Het behandeltraject voor het verkleinen van de neus bestaat uit meerdere stappen, te beginnen met een gratis consult waarin we jouw wensen bespreken. Afhankelijk van wat we allemaal moeten verkleinen (neusrug, neustip, neusvleugels, …) maken we een plan (aan de hand van computersimulatie). Het verkleinen van een neus kan dus zowel een grote of kleine correctie worden. Dat bespreken we uiteraard in detail voorafgaand aan de behandeling. In beide gevallen is de benadering meestal via een klein sneetje onderaan de neus (in het tussenstukje tussen de neusgaten). Dat brengt een heel klein littekentje met zich mee dat na een half jaar amper nog kan worden terug gezien. Deze techniek of “open benadering” kent echter vele voordelen. Zo kan de chirurg met beide handen veel preciezer werken (want de assistent houdt de weefsels opzij).

Wanneer bij een neusverkleining ook een deel van de benige neusrug moeten worden weggehaald, dan worden de neusbotjes gecontroleerd gebroken, via kleine sneetjes naast de neus (onder de ooghoeken). Daar is narcose voor nodig en een dergelijke ingreep duurt iets minder dan 2 uur. Afhankelijk van hoeveel structuren we moeten losmaken, plaatsen we tampons (aan één of twee kanten). Na de ingreep zit er een gipskapje op de neus voor een tiental dagen.

Interesse in een neusverkleining?

Nazorg en herstel bij een neusverkleining

De dag van de ingreep zelf en de dag erna ga je de neus en ogen koelen. Dat kan het beste door een washandje met diepvrieserwtjes erin op de ogen (en het neuskapje) te leggen. Dat doe je elk uur gedurende een 5tal minuten. Je hoeft er ’s nachts niet voor op te staan.

Indien van toepassing verwijderen we na 3 à 4 dagen de tampons en vervangen we het neuskapje. Als je een gipskapje draagt (en de neusbotjes zijn gebroken), dan ben je gedurende al die tijd “zichtbaar geopereerd”. Dat betekent dat je zwellingen en blauwe plekken rond de ogen vertoont. Die verkleuren, zakken naar de wangen, en verdwijnen na 7-10 dagen. Zolang het neuskapje ter plaatse zit kan je je het beste niet te veel fysiek inspannen. Lichte huishoudelijke werkzaamheden zijn toegestaan. Administratief werk, lezen, studeren, computer werk kunnen allemaal. Bij het verwijderen van het neuskapje ben je weer “toonbaar”. Alle inspanningen waarbij je gaat zweten kan je beter 2-3 weken vermijden. Kalm fietsen mag na 2 weken, hardlopen na 3-4 weken en contactsporten na 5-6 weken. De hechtingen onderaan de neus zijn oplosbaar en mogen na 10-14 dagen kort op de huid worden afgeknipt. Zolang ze aanwezig zijn mogen de hechtingen met een vette zalf worden ingesmeerd. De littekentjes naast de neus hebben geen hechtingetjes nodig en zijn na een paar maanden niet meer terug te vinden.

De meeste zwelling is verdwenen na 6 weken. De neustip voelt aanvankelijk stijf en houterig aan en het kan we een half jaar duren vooraleer die weer volledig soepel is. 

Als een neusverkleining een correctie inhoudt waarbij de neusbotjes niet dienen te worden gebroken (bijvoorbeeld raspen en niet breken van de neusrug, of enkel kraakbenige veranderingen), dan vallen alle bovengenoemde beperkingen mee, en verloopt de genezing sneller. 

Kosten

De kosten van een neusverkleining lopen sterk uiteen. Het is daarom ook niet mogelijk om een algemene prijs te noemen. Wel weten we dat de meeste neustipcorrecties tussen de €2.250 en €4.500 kosten. Wil je precies weten wat het voor jou zou kosten? Plan dan een gratis videoconsult in!

Neusverkleining bij Neuscorrectiespecialist

De Neuscorrectiespecialist is dé specialist voor zowel cosmetische als functionele neusoperaties. Alle operaties worden uitgevoerd door dokter Koen Ingels, dokter Niels van Heerbeek en dokter Arthur Scheffer. Samen hebben zij meer dan zestig jaar ervaring met het wekelijks doen van neuscorrecties en zij horen dan ook bij de beste neuschirurgen die momenteel in Nederland werkzaam zijn. Deze jarenlange ervaring is cruciaal vanwege de nauwe samenhang tussen de vorm en de functie (het ademen) van de neus. Iedere correctie van de vorm van de neus kan namelijk een nadelig effect hebben op de ademhaling en andersom. Deze chirurgische expertise koppelen wij aan een open en laagdrempelig contact. Daarnaast staat bij de Neuscorrectiespecialist kwaliteit en veiligheid voorop. Ook beschikken we bij de Neuscorrectiespecialist als een van de weinigen over een Piëzo-apparaat.

Overweegt u een neusverkleining? Neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier. Ook kunt u bellen naar 085 760 47 27 of e-mailen naar info@neuscorrectiespecialist.nl.

Wij zijn aangesloten bij:

The European Academy of Facial Plastic Surgery logo
KNO logo
Sir Charles Society logo
The European Academy of Facial Plastic Surgery logo
KNO logo
Sir Charles Society logo
The European Academy of Facial Plastic Surgery logo
KNO logo
Sir Charles Society logo