• Neuscorrectiespecialist neuzen header

TUSSENSCHOTCORRECTIE

Wat is een tussenschotcorrectie / septumcorrectie?

↓ Direct naar voor-/nafoto’s ↓

Bij een neustussenschotcorrectie (septumcorrectie) wordt een scheef neustussenschot weer rechtgezet. Het inwendige gedeelte van de neus, het neustussenschot, kan scheef staan. Een scheef neustussenschot kan aanleiding geven tot neusverstopping aan één of aan beide zijden. Daar moet dan een tussenschotcorrectie (septumcorrectie) aan te pas komen. In dat geval vergoedt de Zorgverzekeraar soms een deel van de kosten. Dat zullen wij voor u bekijken en indien mogelijk met de Zorgverzekeraar regelen. Het is van groot belang om een goed chirurgisch plan te kunnen maken, dat je je wensen zo precies mogelijk beschrijft. We kunnen je daarbij helpen door middel van een 3D computersimulatie.

Interesse in een tussenschotcorrectie?
Arts tijdens een tussenschotcorrectie.

Mogelijkheden Tussenschotcorrectie

Wanneer het neustussenschot (septum) scheef staat kan dat aanleiding geven tot functionele klachten zoals neusobstructie (neusverstopping) en bijholte klachten (ontstekingen of sinusitis). Ook kan de uitwendige neus scheef staan wanneer het septum een afwijking vertoont. Een neustussenschotscorrectie kan de klachten doen afnemen door de doorgankelijkheid en beluchting beiderzijds gelijk te maken. Een dergelijke ingreep kan al of niet in combinatie met een uitwendige correctie. Omdat de klachten zelden door een uitwendige afwijking worden veroorzaakt zal de verzekeraar het uitwendig of esthetische gedeelte van de ingreep niet vergoeden. Wat wel soms kan is een (financiële) tegemoetkoming wanneer je een esthetische neuscorrectie wil, en het tussenschot ook scheef staat. Dat kan worden vastgesteld tijdens een klinisch onderzoek of intake-gesprek.

De behandeling

Het behandeltraject bestaat uit meerdere stappen, te beginnen met een gratis consult waarin we jouw wensen bespreken. Tijdens dit consult is het mogelijk om gebruik te maken van een 3D computersimulatie.

De Neuscorrectiespecialist kan een tussenschotcorrectie uitvoeren (wij zijn ook KNO-artsen) maar enkel als dat samen met een uitwendige correctie plaatsvindt. Wij doen dus geen op zichzelf staande septumcorrecties. Wanneer een neustussenschotcorrectie tegelijkertijd wordt verricht dan gaat dat via dezelfde benadering (of sneetje) onderaan de neus. De slijmvliezen worden aan de binnenzijde van de neus losgemaakt van het tussenschot, zodat veranderingen aan het kraakbeen kunnen worden aangebracht (rechtzetten)

Interesse in een Neustussenschotcorrectie?

Nazorg en herstel bij een tussenschotcorrectie

Een ingreep wordt door toevoeging van een septumcorrectie niet zwaarder, en de genezing zal evenmin anders of moeilijker verlopen. Wel kunnen er soms tampons nodig zijn, hoewel we die zoveel mogelijk proberen te vervangen door (septum)hechtingen. Het herstel van een neuscorrectie mét of zonder een tussenschotscorrectie blijft dus hetzelfde.

Nazorg Scheef Neustussenschot

De dag van de ingreep zelf en de dag erna ga je de neus en ogen koelen. Dat kan het beste door een washandje met diepvrieserwtjes erin op de ogen (en het neuskapje) te leggen. Dat doe je elk uur gedurende een 5tal minuten. Je hoeft er ’s nachts niet voor op te staan.

Herstel Neustussenschotcorrectie

Indien van toepassing verwijderen we na 3 à 4 dagen de tampons en vervangen we het neuskapje. Als je een gipskapje draagt (en de neusbotjes zijn gebroken), dan ben je gedurende al die tijd “zichtbaar geopereerd”. Dat betekent dat je zwellingen en blauwe plekken rond de ogen vertoont. Die verkleuren, zakken naar de wangen, en verdwijnen na 7-10 dagen. Zolang het neuskapje ter plaatse zit kan je je het beste niet te veel fysiek inspannen. Lichte huishoudelijke werkzaamheden zijn toegestaan. Administratief werk, lezen, studeren, computer werk kunnen allemaal. Bij het verwijderen van het neuskapje ben je weer “toonbaar”. Alle inspanningen waarbij je gaat zweten kan je beter 2-3 weken vermijden. Kalm fietsen mag na 2 weken, hardlopen na 3-4 weken en contactsporten na 5-6 weken. De hechtingen onderaan de neus zijn oplosbaar en mogen na 10-14 dagen kort op de huid worden afgeknipt. Zolang ze aanwezig zijn mogen de hechtingen met een vette zalf worden ingesmeerd. De littekentjes naast de neus hebben geen hechtingetjes nodig en zijn na een paar maanden niet meer terug te vinden.

De meeste zwelling is verdwenen na 6 weken. De neustip voelt aanvankelijk stijf en houterig aan en het kan we een half jaar duren vooraleer die weer volledig soepel is. 

Als een tussenschotcorrectie inhoudt waarbij de neusbotjes niet dienen te worden gebroken (bijvoorbeeld raspen en niet breken van de neusrug, of enkel kraakbenige veranderingen), dan vallen alle bovengenoemde beperkingen mee, en verloopt het herstel sneller. 

Kosten

De kosten van een neustussenschotcorrectie lopen sterk uiteen. Het is daarom ook niet mogelijk om een algemene prijs te noemen. Omdat de klachten zelden door een uitwendige afwijking worden veroorzaakt zal de verzekeraar het uitwendig of esthetische gedeelte van de ingreep niet vergoeden. Wat wel soms kan is een (financiele) tegemoetkoming wanneer je een esthetische neuscorrectie wil, en het neustussenschot ook scheef staat. Dat kan worden vastgesteld tijdens een klinisch onderzoek of intake-gesprek.

Wil je precies weten wat het voor jou zou kosten? Plan dan een gratis videoconsult in!

Tussenschotcorrectie bij Neuscorrectiespecialist

De Neuscorrectiespecialist is dé specialist voor zowel cosmetische als functionele neusoperaties. Alle operaties worden uitgevoerd door dokter Koen Ingels, dokter Niels van Heerbeek en dokter Arthur Scheffer. Samen hebben zij meer dan zestig jaar ervaring met het wekelijks doen van neuscorrecties en zij horen dan ook bij de beste neuschirurgen die momenteel in Nederland werkzaam zijn. Deze jarenlange ervaring is cruciaal vanwege de nauwe samenhang tussen de vorm en de functie (het ademen) van de neus. Iedere correctie van de vorm van de neus kan namelijk een nadelig effect hebben op de ademhaling en andersom. Deze chirurgische expertise koppelen wij aan een open en laagdrempelig contact. Daarnaast staat bij de Neuscorrectiespecialist kwaliteit en veiligheid voorop. Ook beschikken we bij de Neuscorrectiespecialist als een van de weinigen over een Piëzo-apparaat.

Overweegt u een tussenschotcorrectie? Neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier. Ook kunt u bellen naar 085 760 47 27 of e-mailen naar info@neuscorrectiespecialist.nl.

Wij zijn aangesloten bij:

The European Academy of Facial Plastic Surgery logo
KNO logo
Sir Charles Society logo
The European Academy of Facial Plastic Surgery logo
KNO logo
Sir Charles Society logo
The European Academy of Facial Plastic Surgery logo
KNO logo
Sir Charles Society logo

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen