• Neuscorrectiespecialist neuzen header

Neus rechtzetten

Scheve neus rechtzetten

↓ Direct naar voor-/nafoto’s ↓

Een neus rechtzetten gebeurt wanneer de neus scheef staat. Een scheve neus wordt meestal veroorzaakt door een trauma of ongeval in het verleden. Als de neus scheef is gaan staan in de vroege jeugd, waarbij er nog sprake is van groei, dan kan de scheefstand nog verergeren met de leeftijd. Soms is een scheefstand aangeboren, maar valt het niet op bij de geboorte. Het is dan meestal het neustussenschotje dat scheef is komen te staan (naast de sokkel waarop het rust), hetgeen het gevolg kan zijn van de ligging in de baarmoeder.

Als een scheve neus door de benige neusbotjes wordt veroorzaakt dan krijgen we die niet recht gezet zonder de botjes opnieuw te breken. Daar is algehele narcose voor nodig. Als de kraakbenige neusrug een scheefstand of kromming vertoont, dan is het soms mogelijk onder plaatselijke verdoving te corrigeren.

Ook het inwendige gedeelte, of het neustussenschot, kan scheef staan. Dat kan aanleiding geven tot neusverstopping aan één of aan beide zijden. Daar moet dan ook een tussenschotcorrectie (septumcorrectie) aan te pas komen. In dat geval vergoedt de Zorgverzekeraar soms een deel van de kosten. Dat zullen wij voor u bekijken en indien mogelijk met de Zorgverzekeraar regelen.

Interesse in neus rechtzetten?

Mogelijkheden

Als bij het rechtzetten van een scheve neus ook de neusbotjes dienen te worden gebroken, dan spreken we van een grote neuscorrectie (onder narcose op een operatiekamer). Soms hoeft enkel het kraakbeen worden rechtgezet en dat kan eventueel onder plaatselijke verdoving. Een en ander hangt af van wat er precies dient te gebeuren, en of ook het neustussenschot dient te worden rechtgezet.

De behandeling

Het behandeltraject bestaat uit meerdere stappen, te beginnen met een gratis consult waarin we jouw wensen bespreken. Tijdens dit consult is het mogelijk om gebruik te maken van een 3D computersimulatie.

Of het nu gaat om een benige of kraakbenige correctie van de scheefstand, de benadering is meestal via een klein sneetje onderaan de neus (in het tussenstukje tussen de neusgaten). Dat brengt een heel klein littekentje met zich mee dat na een half jaar amper nog kan worden terug gezien. Deze techniek of “open benadering” kent echter vele voordelen. Zo kan de chirurg met beide handen veel preciezer werken (want de assistent houdt de weefsels opzij).

Als de benige neusrug moeten worden rechtgezet, dan worden de neusbotjes gecontroleerd gebroken, via hele kleine sneetjes naast de neus (onder de ogen). Daar is narcose voor nodig en een dergelijke ingreep duurt iets minder dan 2 uur. Afhankelijk van hoeveel structuren er moeten worden losgemaakt, worden er tampons (1 of 2 kanten) geplaatst. Na de ingreep zit er een gipskapje op de neus voor een 10tal dagen. 

Een van de artsen van de Neuscorrectiespecialist.

Interesse in neus rechtzetten?

Scheve neus voor de behandeling.
Scheve neus na de behandeling.

Nazorg en herstel na een neus rechtzetten

De dag van de ingreep zelf en de dag erna ga je de neus en ogen koelen. Dat kan het beste door een washandje met diepvrieserwtjes erin op de ogen (en het neuskapje) te leggen. Dat doe je elk uur gedurende een 5tal minuten. Je hoeft er ’s nachts niet voor op te staan.

Indien van toepassing worden na 3-4 dagen de tampons verwijderd en het neuskapje vervangen. Als je een gipskapje draagt (en de neusbotjes zijn gebroken), dan ben je gedurende al die tijd “zichtbaar geopereerd”. Dat betekent dat je zwellingen en blauwe plekken rond de ogen vertoont. Die verkleuren, zakken naar de wangen, en verdwijnen na 7-10 dagen. Zolang het neuskapje ter plaatse zit kan je je het beste niet te veel fysiek inspannen. Lichte huishoudelijke werkzaamheden zijn toegestaan. Administratief werk, lezen, studeren, computer werk, … kunnen allemaal. Bij het verwijderen van het neuskapje ben je weer “toonbaar”. Alle inspanningen waarbij je gaat zweten kan je beter 2-3 weken vermijden. Kalm fietsen mag na 2 weken, hardlopen na 3-4 weken en contactsporten na 5-6 weken. De hechtingen onderaan de neus zijn oplosbaar en mogen na 10-14 dagen kort op de huid worden afgeknipt. Zolang ze aanwezig zijn mogen de hechtingen met een vette zalf worden ingesmeerd. De littekentjes naast de neus hebben geen hechtingetjes nodig en zijn na een paar maanden niet meer terug te vinden.

De meeste zwelling is verdwenen na 6 weken. De neustip voelt aanvankelijk stijf en houterig aan en het kan we een half jaar duren vooraleer die weer volledig soepel is. 

Kosten

De kosten van een operatie voor het rechtzetten van een scheve neus lopen sterk uiteen. Het is daarom ook niet mogelijk om een algemene prijs te noemen. Wel weten we dat de meeste operaties voor het rechtzetten van de neus tussen de €4.500 en €7.500 kosten. Wil je precies weten wat het voor jou zou kosten? Plan dan een gratis videoconsult in!

Neus rechtzetten bij Neuscorrectiespecialist

De Neuscorrectiespecialist is dé specialist voor zowel cosmetische als functionele neusoperaties. Alle operaties worden uitgevoerd door dokter Koen Ingels, dokter Niels van Heerbeek en dokter Arthur Scheffer. Samen hebben zij meer dan zestig jaar ervaring met het wekelijks doen van neuscorrecties en zij horen dan ook bij de beste neuschirurgen die momenteel in Nederland werkzaam zijn. Deze jarenlange ervaring is cruciaal vanwege de nauwe samenhang tussen de vorm en de functie (het ademen) van de neus. Iedere correctie van de vorm van de neus kan namelijk een nadelig effect hebben op de ademhaling en andersom. Deze chirurgische expertise koppelen wij aan een open en laagdrempelig contact. Daarnaast staat bij de Neuscorrectiespecialist kwaliteit en veiligheid voorop. Ook beschikken we bij de Neuscorrectiespecialist als een van de weinigen over een Piëzo-apparaat.

Overweegt u om uw neus recht te zetten? Neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier. Ook kunt u bellen naar 085 760 47 27 of e-mailen naar info@neuscorrectiespecialist.nl.

Wij zijn aangesloten bij:

The European Academy of Facial Plastic Surgery logo
KNO logo
Sir Charles Society logo
The European Academy of Facial Plastic Surgery logo
KNO logo
Sir Charles Society logo
The European Academy of Facial Plastic Surgery logo
KNO logo
Sir Charles Society logo