BEHANDELING

Grote of kleine correctie

Wij vinden dat de mooiste resultaten zijn te bereiken via een “open benadering”. Dat betekent dat er onderaan de neus een klein sneetje komt in het tussenstukje tussen beide neusgaten (de columella). Dit sneetje geeft aanleiding tot een klein littekentje, dat na een aantal maanden nog amper zichtbaar is. In het begin zijn alle littekens rood, en moet ze minstens een half jaar tegen de zon worden beschermd.

Verdere littekens liggen aan de binnenzijde van de neusgaten, evenals hele kleine steekopeningetjes (in geval van noodzaak tot breken van de neus) opzij van het harde gedeelte van de neusrug (de neusbotjes). Op deze manier kan de huid worden losgemaakt en opgetild van het kraakbeen en het bot van de neus, en kan de chirurg met beide handen als een beeldhouwer aan de neusstructuren werken. Via die weg kan ook de inwendige neus eventueel worden gecorrigeerd.

Aan het eind van de ingreep worden de wondjes gesloten met dunne oplosbare hechtdraad, die dus niet hoeft te worden verwijderd. Ze vallen vanzelf uit. Er worden meestal lintgaasjes en tampons geplaatst die er na 2-4 dagen uit mogen. Daarvoor kom je dan terug. Dan wordt meestal ook het gipskapje vervangen voor nog een week (in geval van een neus die is gebroken). Dat kapje moet dan nog een weekje blijven zitten. U heeft dus in totaal 10 dagen een gipskapje, en dat is ook meestal de tijd dat je “blauwe ogen” kan hebben plus zwelling. Die periode moet u ook niet teveel fysieke inspanningen leveren. Na 2 weken mag u fysieke arbeid uitbreiden zoals (normaal) fietsen en tillen, na 4 weken mag u voorzichtig wat hardlopen, en na 6 weken is alles meestal geheeld.

Een inwendige benadering zoals hierboven beschreven, doen we eigenlijk alleen in het geval van hele kleine bobbels op de neusrug. Dit kan soms onder plaatselijke verdoving, evenals kleine aanpassingen aan neustip of neusvleugels. Met andere woorden, als het bot niet moet worden gebroken kunnen we een kleine neuscorrectie uitvoeren. Daar is dan geen algehele anesthesie bij nodig, en dat scheelt in de kosten.

Wanneer de neusbeenderen betrokken worden in een neuscorrectie en de neusbotjes moeten worden gebroken, dan praten we over een grote neuscorrectie.

Voor een grote neuscorrectie is dus wel algehele anesthesie nodig en zult u  vooraf worden opgeroepen op de poli anesthesiologie om te bezien of u lichamelijk (hart en longen voornamelijk) veilig onder narcose kan. Een neuscorrectie kan goed in dagopname plaatsvinden, hetgeen betekent dat u geen nacht in het ziekenhuis hoeft te verblijven.

Wij zijn aangesloten bij: